Nordicextrusion.com – Din nordiske leverandør af filamenter til 3D-printere
Hvis du har købt flere filament-ruller til 3D-printeren skal du tænke over hvordan du opbevarer dem. Det er nemlig ikke helt ligegyldigt.
For det første, så skal du gerne holde rullerne uden for sollys. UV-stråler sætter gang i nedbrydningsprocesser i PLA-materialet, og det kan du lige så godt vente med indtil du får lavet nogle prints. En af de bedste måder at undgå sollys og øvrige UV-stråler på PLA-filamentet er simpelthen ved at vente med at pakke filament-rullerne ud af emballagen indtil du skal bruge dem. Undgå også, at de står i vindueskarmen eller øvrige steder, der eksponeres for meget sollys.
Du vil også gerne undgå at opbevare 3D-filamenterne på steder, hvor der er fugtigt. Hvis 3D-filament, som fx PLA, opbevares på fugtige steder, så vil materialet optage en del af fugten i sig. Under 3D-printning vil denne fugt fordampe igen, og det kan i værste fald resultere i bobler i PLA-materialet, der ødelægger dine prints.
At PLA kan optage fugt er generelt ikke et problem så snart vi taler om de færdige prints. PLA kan godt tåle vand, så længe vandet ikke overstiger 55-60 graders celsius. Problemet opstår udelukkende, hvis PLA-filamentet har optaget vand, og det efterfølgende ekstruderes i en 3D-printer.
Vores primære filament i webshoppen, som vi selv har været med til at udvikle, er PLA-Stik. PLA-Stik består af termoplast, og er lettere at arbejde med end fx ABS og nylon. Med sin lave smeltetemperatur på 210 grader celsius egner det sig godt som printmateriale til langt de fleste 3D-printere.
3D-print med PLA-Stik som filament vil give stærke og holdbare resultater med utallige anvendelsesmuligheder. Printene er nemme at efterbehandle i hånden, hvis resultaterne skal have den sidste finish.
Du kan både få PLA-Stik i 1,75 mm. og i 3,00 mm. tykkelse.
Hos Nordic Extrusion går vi op i at tage ansvar for miljøet. Vi iværtsætter løbende initiativer, der er med til at sikre produktets bæredygtighed og miljøvenlighed.
For det første er vores primære produkt – 3D-filamentet PLA-Stik – bioplast, og dermed naturligt nedbrydeligt. PLA er et 100% komposterbart produkt, og det nedbrydes naturligt under påvirkning af solens UV-lys. Herfra vil alle PLA’ens konstituerende elementer genindgå i det naturlige bio-kredsløb.
Vi anbefaler dog ikke, at du efterlader PLA-produkter i naturen. Skal du af med PLA-materiale, så smid det i skraldespanden, hvor det vil ende ved industrielle kompost-faciliteter. Her vil PLA’en nedbrydes hurtigere.
PLA-filament fra Nordic Extrusion kommer på en plastik-spole produceret i Italien. Sørg for at returnere plastik-spolerne til os efter endt brug – så vil vi genbruge dem til fremtidige filament-produkter.
Du skal ikke bekymre dig om dit helbred, når du omgås PLA-prints i hverdagen. PLA er nemlig – modsat flere andre 3D-print-filamenter som fx ABS – ugiftigt i sin grundform.
Du kan derfor også godt bruge PLA-prints til opbevaring af fødevarer, prints af bestik, o.l. Der sker i udgangspunktet heller ikke noget ved utilsigtet indtagelse af PLA-Stik. Kontakt din læge, hvis du er bekymret.
Filament til 3D-printere er ligesom blækket til en almindelig blæk-printer. Uden blæk eller laserpatron i en konventionel printer kan du ikke printe noget som helst på papiret.
Filamentet er, kort sagt, byggematerialet, som 3D-printeren producerer prints af.
3D-filament er, som oftest, et termoplast-råmateriale, der lader sig forme af en 3D-printer. 3D-printeren opvarmer filament-råmaterialet til en temperatur, der nærmer sig råmaterialets smeltepunkt. Når materialet blødgøres kan 3D-printeren arbejde med det i en ekstruderings-produces.
Der findes flere forskellige typer filamenter til forbruger-markedet for 3D-print – hvert filament med sine særegne egenskaber. Ved forskellige filamenttyper får du også materiale med forskellige smeltepunkter. Derfor skal 3D-printeren ofte indstilles efter det.
Hyppigt anvendte filament-råmaterialer til forbruger-segmentet er PLA, nylon og ABS. Dog findes der mange flere materialer, der egner sig til 3D-print via ekstruderings-processer i bl.a. industrien.
De forskellige filament-typer har forskellige anvendelsesområder. Herunder finder du en oversigt over de hyppigst anvendte filamenttyper, og printenes egenskaber.
PLA: Hyppigst anvendte filament til hobby-projekter. PLA-filament er billigt, brugervenligt og let at arbejde med.
ABS: ABS-filament anvendes til komponenter, der skal være slidstærke, hårde og som kan holde til høje temperaturer.
Nylon: Nylon-filament (også kaldet PA-filament) er særlig modstandsdygtig overfor slag og kollisioner. Relativt varmeresistent.
PETG: PETG-filament er et meget slidstærkt, varmeresistent og fleksibelt filament. Prints er også sikre at bruge til fødevarer.
FLEX: FLEX-filament giver elastiske prints, der kan strækkes og bøjes uden at gå i stykker.
WOOD: WOOD-filament er et PLA-baseret filament med 35-40% træpulver. Prints med WOOD deler flere egenskaber med regulært træ – fx både føles og lugter det som træ.
CARBON: CARBON-filament er PETG-baseret filament, der indeholder 20% carbon-fibre. Prints af CARBON-filament er stærkt og let.
METAL: METAL-filament er PLA-baseret filament med op til 80% metalpulver. Prints af METAL-filament er tunge, stærke og relativt varmeresistente.
En 3D-printer virker ved at anvende ekstrudering af filament-materialet i flere lag. Filamentet opvarmes til nær smeltepunktet, og skubbes gennem en munding på ekstruderen. Mundingens placering i den løbende ekstruderingsproces styres af en computer.
Hele 3D-print-processen kan sammenlignes med at lave mange lag af lim med en limpistol. Limpistolen opvarmer limen for at gøre den mere flydende – så kan limen presses ud af mundingen. Når den udpressede lim er størknet via afkøling kan endnu et lag påføres. Ved at presse tilstrækkeligt mange lag ud gennem limpistolen kan man, hvis man er dygtig, lave figurer ud af den størknede lim.
Og det er præcis den samme proces, man anvender i 3D-prints.
Modellen, som 3D-printeren skal bygge, laves på en computer. Derefter vil 3D-printeren automatisk begynde at opvarme filamentet, og bygge modellen op gennem ekstrudering – lag for lag. Det tager typisk lang tid, men mulighederne er fantastisk mange med en 3D-printer.
Alt efter hvilken type filament, man anvender i ekstruderings-processen, kan man også få bygget 3D-prints med forskellige egenskaber. Vi skal se mere på de forskellige filament-typer længere nede på siden.
PLA er en type termoplast-polyester, der er lavet af bæredygtige materialer så som korn eller sukkerrør. Disse fremstillingsmaterialer gør PLA anderledes end mange andre typer af plastik, der hverken er bæredygtigt fremstillet eller miljøvenlige og komposterbare.
PLA fremstilles ved at fermentere sukkerholdigt organisk materiale, som sukkerrør, korn, majs o.l. Fermenteringen producerer mælkesyre, som indgår som direkte (og nogle gange eneste) råmateriale i produktionen af PLA.
PLA har mange gode egenskaber. Særligt er materialets lave smeltepunkt, hvilket gør det velegnet til brug i kommercielle 3D-printere. Grundet det lave smeltepunkt er varmepåvirkningen på materialets udvidelse også begrænset. Du behøver derfor ikke en varmeplade til prints produceret med vores PLA-Stik, selvom vi anbefaler det for det bedste resultat.
Derudover er PLA holdbart og stærkt – og selvfølgelig også komposterbart, som vi tidligere har nævnt.
Det lave smeltepunkt for PLA gør selvfølgelig også, at 3D-prints af PLA ikke er velegnet til brug under høje temperaturer. For eksempel skal du ikke regne med at kunne 3D-printe kopper, der skal kunne rumme varm kaffe, eller en ildrager, som du kan bruge til brændeovnen. Her skal der andre materialer til.
Du skal også tænke over det, hvis dine 3D-prints skal eksponeres meget for sollys – fx hvis det, du laver, skal stå udenfor. Med tiden nedbrydes PLA nemlig af UV-lys, og solens varme kan, på særligt varme dage, være med til at deformere dine 3D-prints.
For at sikre den bedste kvalitet på vores PLA-Stik 3D-filament samarbejder vi med INGEO – en amerikansk PLA-producent, der er blandt verdens største. Fra INGEO får vi leveret råmaterialet, som indgår i vores danske produktion. Nordic Extrusion samarbejder også med Controlled Polymers, der leverer masterbatchen (farvematerialet) til vores produktioner. Controlled Polymers er endnu en af de store virksomheder, der har flere kvalitets- og miljøcertificeringer med i bagagen – herunder ISO9001- og ISO14001-certificeringer. Konkret er disse kvalitetsstempler med til at garantere, at du udelukkende får det bedste, når du handler 3D-filament hos Nordic Extrusion.
Er du interesseret i vores produkter, eller har du spørgsmål til vores udvalg, tekniske specifikationer eller andet? Så er du velkommen til at skrive eller ringe til os.
Du finder kontaktinformationerne her på siden.